Întrebări frecvente

Naşterile pe cale naturală după o operaţie cezariană, deşi sunt posibile în 50% din cazuri, pot fi însoţite de complicaţii serioase. Pentru a putea da un răspuns în cazul dvs. ar fi nevoie să cunoaștem situaţia concretă a dvs. (motivul cezarienei, greutatea copilului, etc.). În general după părerea noastră riscurile pe care le comportă depăşesc cu mult eventualele beneficii.

Urmărirea sarcinii are ca scop descoperirea cât mai repede a unor evoluţii nefavorabile şi ca şi orice metodă de screening este cu atât mai eficientă cu cât se fac mai multe investigaţii. Din experienţa noastră la o gravidă fără probleme este suficient un control la 4-5 săptămâni, printre care screeningul genetic la 11-13 săptămâni, ecografia morfologică fetală la 20-23 săptămâni, urmând ca în ultimele două luni controalele să fie mai frecvente deoarece se vor efectua monitorizările fetale. La acestea se mai pot adăuga opţional dublu- şi triplu test, ecografia tridimensională şi diferite analize de laborator specifice.

La o femeie sănătoasă, fără acuze, este recomandată determinarea anticorpilor antirubeolă, dacă aceasta nu are date exacte asupra antecedentelor ei. Analizele efectuate în cadrul programului naţional de evaluare a stării de sănătate respectiv cele effectuate în primul trimestru prin medicul de familie credem că sunt suficiente pentru a depista anumite boli sau tendinţa de a dezvolta anumite boli.

Întreruperea medicamentoasă a sarcinii este eficientă în aproximativ 95% din cazuri, în restul cazurilor este necesară completarea instrumentară. Îndepărtarea prin aspirație este mai sigură, desi teoretic pot rămâne resturi ovulare ce necesită uneori o reintervenție. Decizia alegerii metodei vă aparține, dar este necesară anterior diagnosticarea sarcinii intrauterine.

Burtiera este necesară din punct de vedere medical doar la inciziile pe linia mediană, la cele orizontale nu ajută, dar nici nu strică, și dacă vreți o puteți folosi pentru confortul Dvs. De altfel abdomenul va reveni la forma inițială dacă veți folosi mai frecvent mușchii abdominali, respectiv după ce va dispărea grăsimea depusă în cursul sarcinii. Dieta alimentară restrictivă nu este recomandată în cursul alăptării deoarece poate duce la reducerea laptelui.

La prima consultație veți putea discuta cu medicul ales de Dvs de ce analize și investigații aveți nevoie și cât de des va trebui să vă prezentați la consultații. Tariful nașterii – care este un preț de pachet (vezi la Informații utile) – o veți plăti în cursul internării înainte de plecare. Nu considerăm că este necesară semnarea unui contract deoarece condițiile sunt cunoscute și mai ales pentru că relația dintre noi trebuie să fie o relație bazată pe încredere.