Întrebări frecvente

De cele mai multe ori imediat după naștere femeile își propun să piardă în greutate.

Pe durata sarcinii, organismul unei femei câștigă în greutate, pierde din tonusul muscular pe toată perioada celor 40 de săptămâni.

Imediat după naștere nu este momentul potrivit pentru cântărire.

Lăuzele sunt sfătuite să aştepte până când alăptarea se stabilizează (aprox. 2 luni) înainte să încerce să slăbească în mod conştient.

Se poate profita de perioada alăptării pentru o scădere naturală și lentă în greutate, profitând de avantajul necesarului crescut de calorii pentru procesul de producere a laptelui matern.

O scădere lentă în greutate (aprox. 2 kg/lună) poate fi menținută pe termen lung şi asigură un aport adecvat de energie pentru perioada de maternitate.

O scădere rapidă în greutate nu este recomandată pe perioada alăptării deoarece mobilizarea rapidă a depozitelor de grăsimi ar putea aduce toxinele acumulate în țesutul adipos în laptele matern.

Scăderea în greutate depinde de unele aspecte ale stilului de viață (număr de calorii consumate, proporția macronutrienților, nivelul de activitate fizică, coabitarea cu stresul) și poate fi obținută într-un mod corect sub îndrumarea unui dietetician.

Femeile supraponderale sau obeze care alaptează pot să își restricționeze aportul de energie - doar în momentul în care producția de lapte se stabilizează! - cu 500 kcal/zi prin scăderea consumului de alimente bogate în grăsimi și zaharuri simple, în timp ce trebuie să crească aportul de alimente bogate în calciu, vitamina D, vitamina A, vitamina C și Omega 3, pentru a oferi nutrienți cheie în producerea laptelui matern.

Brudan Cosmina – Nutriționst și Dietetician

Naşterile pe cale naturală după o operaţie cezariană, deşi sunt posibile în 50% din cazuri, pot fi însoţite de complicaţii serioase. Pentru a vă putea da un răspuns, ar fi nevoie mai întâi să cunoaștem situaţia dumneavoastră concretă (motivul cezarienei, greutatea copilului etc.). În principiu, suntem de părere că riscurile unei astfel de alegeri depăşesc cu mult eventualele ei beneficii.

Urmărirea sarcinii are ca scop descoperirea cât mai precoce a unor evoluţii nefavorabile. În plus, orice monitorizare e cu atât mai eficientă, cu cât se efectuează mai multe investigaţii. În experienţa noastră, în cazul unei sarcini necomplicate este suficient un control la 4-5 săptămâni, screeningul genetic la 11-13 săptămâni, ecografia morfologică fetală la 20-23 săptămâni, iar în ultimele două luni controalele mai frecvente pentru monitorizarea fetală. La acestea se mai pot adăuga, opţional, dublul- şi triplul test, ecografia tridimensională şi diferite analize de laborator specifice.

La o femeie sănătoasă, fără acuze, este recomandată determinarea anticorpilor antirubeolă, dacă nu există date exacte asupra acestora. Analizele efectuate în cadrul programului naţional de evaluare a stării de sănătate, respectiv cele efectuate în primul trimestru de către medicul de familie sunt suficiente, în opinia noastră, pentru a depista anumite boli sau predispoziţii ce ar putea interfera cu sarcina.

Întreruperea medicamentoasă a sarcinii este eficientă în aproximativ 95% din cazuri, în restul cazurilor este necesară completarea instrumentară. Îndepărtarea prin aspirație este mai sigură, desi teoretic pot rămâne resturi ovulare ce necesită uneori o reintervenție. Decizia privind alegerea metodei vă aparține. În toate cazurile este necesară mai întâi examinarea sarcinii intrauterine.

Din punct de vedere medical, burtiera este necesară doar la inciziile pe linia mediană. În cazul inciziilor orizontale nu are beneficii, dar nici nu strică. Dacă doriţi, puteți s-o purtaţi pentru confortul dumneavoastră. De altfel, abdomenul va reveni la forma sa inițială, dacă veți folosi mai frecvent mușchii abdominali, respectiv după ce va dispărea grăsimea depusă în cursul sarcinii. Dieta alimentară restrictivă nu este recomandată în cursul alăptării, deoarece poate duce la reducerea laptelui.

La prima consultație veți putea discuta personal cu medicul ales de dumneavoastră despre analizele și investigațiile de care veţi avea nevoie, precum şi frecvenţa consultațiilor de urmărire a sarcinii. Contravaloarea nașterii – al cărei preț include un pachet de servicii (vezi la Informații utile) – o veți achita pe parcursul internării, înainte de plecare. Nu considerăm că este necesară semnarea unui contract, deoarece condițiile sunt cunoscute, dar mai ales pentru că relația dintre noi trebuie să fie bazată pe încredere.