despre „problemele menopauzei ” – 1. Pierderea de urină

Incontinența urinară nu este doar o problemă a menopauzei, dar apare cel mai frecvent după oprirea menstrelor.   

Cea mai frecventă formă este incontinență este cea de efort, care constă în pierderea de urină la eforturi mai mari (tuse intensă, râs, sărituri), apoi treptat apare la eforturi tot mai mici, schimbarea de poziției, ridicarea unor greutăți. Pierderea este redusă cantitativ și se datorează cel mai frecvent prolabării peretelui vaginal împreună cu vezica urinară și uretra, și consecutiv afectării mecanismelor de continență.

Cauzele acestor modificări structurale sunt de obicei nașteri prelungite sau foarte rapide, multiple, grele, boli care induc tuse prelungită, activități ce implică ridicarea unor greutăți. Acestea duc la ruperea parțială a unor structuri de susținere a peretelui vaginal, a mușchilor care participă la oprirea micțiunii sau a mușchilor perineali care asigură un suport pentru organele pelvine. Acestor dehiscențe se adaugă slăbirea, subțierea și alungirea acestor structuri  după menopauză, ca urmare a dispariției producției de estrogeni, aceste structuri fiind hormon-dependente.

Ce putem face dacă ne întâlnim cu astfel de probleme?

În primul rând să nu acceptăm ca și „normală” pierderea de urină, chiar dacă la început este redusă. Trebuie investigată, trebuie stabilită la concret cauza, deoarece la început se pot corecta / compensa aceste probleme prin metode simple: gimnastica perineală poate întări mușchii rămași, tratamentul local cu estrogeni sau cu preparate ce conțin soia pot întări mucoasele și mușchii pereților vaginali, dar și vezică urinară, perineul, iar golirea mai frecventă a vezicii reduce șansa pierderii de urină. Dacă aceste metode nu ajută atunci se indică tratament chirurgical. Acesta vizează refacerea structurilor lezate, întărirea structurilor de susținere, uneori folosind plase chirurgicale. Alegerea intervenției trebuie personalizată, din multiplele intervenții posibile trebuie aleasă cea mai potrivită bazându-se pe inventarierea structurilor lezate, a existenței sau absenței vieții sexuale, a bolilor asociate existente și a opțiunilor personale.

Ca și o concluzie: pierderea de urină nu este normală, noi vă putem ajuta, vă așteptăm!

Dr. Majdik László – medic primar obstetrică și ginecologie