Endocrinologul vă informează – 2. Iodul, tiroida și sănătatea mamei și copilului - SAREA în BUCATE

În cazul gravidelor, un eventual deficit de iod se poate reflecta asupra fătului. După săptămâna 16-20, tiroida viitorului bebe începe să funcționeze, dar este dependentă de mama care trebuie să-i asigure o cantitate suficientă de iod. În perioadele de creștere, tiroida copiilor are nevoie de asemenea, de mult iod, chiar mai mult decât la adult. 

  1. Care sunt sursele de iod în alimentație?
  • SAREA IODATĂ – dacă gătim cu sare iodată, mici cantități de iod vor fi disponibile zilnic pentru o funcție normală a tiroidei. Atenție la sărurile “speciale” – sarea de Himalaya, sarea grunjoasă pentru murături, etc – NU SUNT IODATE - și NU AJUTĂ la prevenirea gușii! Mai mult, sarea de Himalaya conține pe lângă alte impurități și mici cantități de metale grele (cadmiu, plumb, aluminiu, stronțiu etc) care sunt potențial periculoase pentru creierul în formare al fătului. Sarea de Himalaya este roz pentru că are în componență oxizi de fier (cum s-ar zice, ’rugină’).
  • Multivitaminele PRENATALE - sunt fortificate în iod, și ar trebui luate în sarcină și pe toată perioada alăptării. Atenție, vitaminele prenatale NU înlocuiesc aportul de iod din sarea iodată, ci îl completează.
  • Peștele și fructele de mare, scoici, crabi, calamari, salata de alge - a se consuma de ~2x/ săptămână, mai ales în afara sarcinii. Peștii de dimensiuni mari [ton, rechin] dar și algele - pot acumula mercur organic din apa de mare și trebuie evitate în sarcină; peștii mici tip sardine, hering, anșoa sunt mai puțin contaminați și sunt acceptați în alimentația gravidei.
  • Ouăle, laptele, iaurtul – pot aduce cantități variabile de iod, în funcție de metodele de procesare și de hrană/furajele animalelor respective.
  1. Ar trebui oare să iau tablete de iod?” - În anii ’80 unii dintre noi ne amintim că se făcea profilaxia gușii prin administrarea lunară de tablete de iod la școlari. În prezent, alimentația noastră s-a modificat, de aceea vă recomandăm să luați tablete de iod numai la indicația medicului.
  1. “Nu e Sarea de Mare cea mai bună?” - Iodul se găsește într-adevăr în apa de mare, iar tiroida este un fel de "rezervor" care stochează iod când îl găsește pentru a fi folosit mai târziu… de aceea peștii nu au nevoie de tiroidă :-)

Pe scurt, sarea de mare "simplă" are cam jumătate din conținutul de iod al sării "iodate". Cuvântul “iodat” pe ambalaj arată că această sare e fortificată cu o cantitate standard de iod. Veți găsi în magazine SARE DE MARE IODATĂ, dacă doriți să folosiți sare de mare la gătit. Sarea de mare e mai curată decât sarea de Himalaya, vezi comentariul de mai sus. 

În concluzie, gătiți numai cu Sare IODATĂ, mai ales dacă aveți în vedere o sarcină, sau aveți copii mici în familie.

Sfaturile de mai sus sunt menite să prevină bolile de tiroidă și pot fi urmate de noi toți.

Dr. Carmen Blendea - medic primar endocrinolog