Endocrinologul vă informează – 3. Acneea și hirsutismul

Acneea este o problema a adolescenței, care se poate rezolva fără tratament, dar în formele severe persistă și la adulții tineri, la vârsta de 25-30 ani.

Cauza principală a acneei este un imbalans hormonal, cu exces de hormoni masculini la fete. Femeile au în mod normal cantități mici de androgeni (hormoni masculini – testosteron, DHEA-S, androstendion), produși fie în ovare, fie în glandele suprarenale. Rareori, hormonii androgeni (de exemplu 17-HO-progesteron) – sunt produși în exces în boli genetice ale suprarenalei.

     Acneea se poate asocia cu hirsutism (păr în exces pe buza superioară/"mustață", bărbie, zona inghinală, dosul degetelor, brațe, în jurul areolei mamare, etc) și cu tendință la păr gras și căderea părului.

     Acneea se poate trata cu diverse creme și loțiuni dermatologice, dar dacă e severă, un endocrinolog poate ajuta cu tratamente adresate dezechilibrului hormonal, după o evaluare de laborator. Dacă nu tratăm nivelele anormale de hormoni în sânge, tratamentul local e mult mai puțin eficient. În mod similar, părul corporal în exces poate fi tratat cosmetic (de exemplu cu laser), dar va crește rapid înapoi câtă vreme hormonii masculini sunt crescuți.

 În concluzie, acneea și hirsutismul pot beneficia de un abord complex, endocrin și dermatologic, pentru un diagnostic corect, tratament general și local, pentru rezultate maxime.

Dr. Carmen Blendea - medic primar endocrinolog