Endocrinologul vă informează – 4. Greutatea corpului influențează fertilitatea feminină

Menținerea unei greutăți corporale cât mai aproape de normal e importantă pentru șansa de a concepe un bebeluș!

Țesutul adipos poate afecta negativ fertilitatea la femei prin diverse mecanisme, cum ar fi: alterarea nivelurilor hormonale și a ovulaţiei, modificări ale ciclului menstrual şi o probabilitate mai mare de a dezvolta probleme de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2 și sindromul metabolic.

Înțelegerea acestei relații a fost revoluționată în anul 1994 de descoperirea leptinei. Acest hormon 'semnalizează' creierului cantitatea de grăsime din corp și explică de ce în ultimii 140 de ani menarha/ pubertatea feminină se întâmplă la vârste din ce în ce mai tinere - a scăzut de la ~16 ani la 12 ani. Primul ciclu apare (în medie) la greutatea de ~48 kg, de aceea la fetițele supraponderale pubertatea se poate instala în prezent și la vârsta de 9-10 ani.

O greutate corporală scăzută poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru probleme de fertilitate, fenomen care face parte din 'triada atletelor' – fetele care fac efort fizic excesiv șsi se subalimentează față de necesarul caloric – atlete, balerine, etc., țriada atletei implică – restricții calorice, ovulații absente/ neregulate și osteopenie la vârstă tânără.

De aceea, când ne pregătim de o sarcină, este important să avem o greutate corporală sănătoasă, dar şi să evităm schimbările bruște de greutate (cure drastice de slăbire, exercițiu fizic brusc și prea intens), pentru a maximiza şansele de a concepe.

Dr. Carmen Blendea - medic primar endocrinolog |  Consultații: joi și vineri  |  Programări: https://gynia.ro/rezervare