ȘTIAȚI CĂ …

… scorul Apgar este o cuantificare a funcțiilor vitale ale nou-născutului, şi se obține în primele 60 de secunde după expulzie, prin aprecierea funcțiilor vitale și a capacității de adaptare la condițiile din mediul extern. Cei 5 parametri analizați, pe baza cărora rezultă indicele Apgar, sunt: respirația, frecvența cardiacă, reactivitatea la stimuli, tonusul muscular şi aspectul tegumentelor – parametri ce vor fi notați cu puncte de la 0 la 2, fiecare. Prin însumarea acestor puncte se obține un punctaj de la 0 la 10, numit scorul Apgar. În cazul unui scor sub 10, aprecierea scorului se repetă și la 5 minute după naștere.
Scorul Apgar este doar un indice relativ de apreciere a stării de sănătate a nou-născutului, care exprimă starea clinică imediat după naştere și ghidează atitudinea terapeutică imediată a neonatologului, fără a se constitui într-un factor de prognostic pe termen lung în privința evoluției ulterioare a nou-născutului.
Indicele Apgar 8–10 este acordat unui nou-născut sănătos, cu adaptare neonatală bună, care nu necesită îngrijiri deosebite. Acesta va fi transportat în secția de nou-născuți, după acordarea îngrijirilor obișnuite.
Indicele Apgar 6–7 indică o adaptare mai dificilă la viața extrauterină; pot fi necesare, în plus față de îngrijirile standard, oxigenoterapia și monitorizarae prin pulsoximetrie, iar scorul Apgar va fi reevaluat după 5 minute.
Indicele Apgar sub 5 poate însemna o stare generală gravă, ce necesită în plus manevre de reanimare și terapie intensivă care variază în funcție de situația clinică a nou-născutului: oxigenoterapie, intubație, ventilație asistată, masaj cardiac extern, corecția tulburărilor hidro-electrolitice, acido-bazice și metabolice etc. Indicele Apgar se va reevalua după 5 minute de la naștere.
De reținut că scorul Apgar exprimă starea clinică imediat după naştere și nu este un factor de prognostic pe termen lung!