Vaccinarea antigripală la gravide și lăuze

Este bine de știut că în organismul unei femei, în timpul sarcinii, au loc o serie de modificări. Cursul bolilor infecțioase la gravide și la nou-născuți poate fi mai grav decât la femeile aflate la vârsta fertilă, dar care nu sunt însărcinate.

În general, infecțiile virale, în special infecția cu virusul Influenza, pot avea efecte nocive asupra dezvoltării sarcinii sau a fătului (malformații fetale, avorturi spontane).

Vaccinarea femeilor însărcinate scade cu 40% apariția cazurilor grave care ar necesita spitalizare. De aceea, se recomandă vaccinarea antigripală și în timpul sarcinii. Aceste vaccinuri antigripale conțin virusuri inactivate, complet inofensive pentru mamă și făt.

În urma studiilor clinice, s-a dovedit că aceste vaccinuri nu determină avorturi spontane sau malformații ale fătului, ci din contră, ajută la protecția împotriva infecțiilor și a complicațiilor aduse de acestea, caracteristice sezonului.

 

În zona noastră geografică, circulația virusurilor gripale începe în lunile Octombrie-Noiembrie și atinge vârful în Ianuarie-Februarie. Vaccinarea asigură anticorpi protectori împotriva virusurilor gripale, iar Octombrie este luna optimă pentru imunizare. Din momentul administrării serului, durează aproximativ 2 săptămâni până dobândim protecție completă împotriva gripei. Anticorpii dezvoltați de mamele vaccinate, care alaptează, trec și la sugari, asigurând o imunizare pasivă a acestora. La sugari se recomandă vaccinarea antigripală de la 6 luni.

 

Vaccinurile antigripale conțin fragmente ale virusurilor gripale sau virusuri inactivate care ajută sistemul imunitar să recunoască și să dezvolte o reacție imună împotriva lor. Există patru tipuri de virusuri gripale, fiecare cu mai multe subtipuri și linii. Circulația lor este diferită de la un sezon la altul, astfel că vaccinurile administrate în sezonul anterior devin ineficiente. Acesta este motivul pentru care avem nevoie de un nou vaccin antigripal, cu o compoziție diferită, în fiecare an.

 

Începând cu acest sezon gripal, distribuirea vaccinurilor antigripale compensate integral se face după noi reguli. Astfel, gravidele primesc de la medicii de familie rețete compensate 100%, fiind o categorie cu risc crescut de infectare.

 

Indiferent dacă obțineți un astfel de vaccin de la medicul dvs. de familie (pe bază de rețetă) sau de la farmacie, administrarea sa se poate realiza și în cadrul clinicii noastre, în ambulator.