Vreau să mă simt bine în menopauză

Termenul “MENOPAUZĂ” sună pentru o femeie de vârstă medie ca ceva rău, un fel de sfârșit, cu conotațiile:

  • “resemnare”
  • “îmbătrânire”
  • “final”
  • “nu mai am ciclu menstrual, nu mai pot avea copil”,

ceea ce o determină să se scuze când vine la ginecolog, spunând “la vârsta aceasta am ajuns aici”…

Pe deasupra, majoritatea femeilor chiar suferă niște tulburări fizice și psihice (bufeuri, nemulțumiri, insomnii, irascibilitate, transpirații, etc.), care nu le ajută la depășirea acestei faze de trecere.

Obiectivul pentru viitor ar trebui să fie găsirea unui nou echilibru al organismului pentru menținerea calității vieții.

Pentru acesta au nevoie de voință și optimism și aici putem noi să le ajutăm.

     În primul rând cu informații corecte, să înțeleagă că nu este sfârșitul lumii, este ceva fiziologic și că femeile își petrec aproximativ o tremie a vieții lor în postmenopauză.

Menopauza – în general după 50 de ani – este precedată de o perioadă de ani, chiar numită premenopauză, cu scădere progresivă a funcției ovariene. Este caracterizată prin tulburări menstruale, instabilitate psihică și vasomotorie (anxietate, depresie, bufeuri, transpirații, iritabilitate, astenii, tulburări ale memoriei).

Termenul de menopauză are în limbajul curent accepțiunea de încetare a menstruației, evenimentul central al acestei perioade a vieții femeii, semnificând încetarea fiziologică a funcției ovariene (în principal scăderea resurselor de estrogeni).

La instalarea menopauzei simptomele psihice, vasomotorii se accentuează. În postmenopauză pot apărea palpitații, cefalee, scăderea libidoului, incapacitatea de concentrare; modificări atrofice urogenitale și cutanate (uscăciunea vaginului, dispareunie, infecții urinare și uretrale, piele păr uscat, unghii fragile; creștere în greutate; modificări tip androgenic), iar mai târziu: osteoporoza; ateroscleroza; boli cardiovasculare prin dislipidemie.

Cine poate veni în ajutorul femeii în menopauză?

  • În primul rând Medicul ginecolog prin furnizarea de informații corecte și prin sprijinul acordat în selecția și filtrarea informațiilor din mediul online. Supraabundența informațiilor din online poate bulversa și aglomera orice persoană, prin urmare accesul la informația corectă va ajuta femeia să înțeleagă esențialul și ceea ce se referă la ea.
  • Medicul de familie
  • Psihologul
  • Medicii de diferite specialități
  • și nu în ultimul rând Familia, Prietenii și cercurile de apropiați

      În al doilea rând, pacienta trebuie să primească ajutor, să fie ascultată, sfătuită, tratată, dacă se cere acest lucru.

Consilierea are un loc important în actul de îngrijire:

- schimbarea modului de viață, exercițiile fizice și alimentația corectă și potrivită;

- psihoterapia la nevoie;

- dorința pentru a restabili vechiul echilibru biologic cu ciclul menstrual regulat ar trebui să fie înlocuită cu dorința de căuta și de a găsi un nou echilibru pentru anii care urmează, fiind importantă descoperirea de noi împliniri și noi bucurii ale vieții;

- încurajarea de a privi înainte cu optimism, a scoate cât mai mult din această perioadă de femeie matură, înțeleaptă, pregătită profesional;

Depinde de EA modul cum privește acest obiectiv!

  • Noi, medicii ginecologi, putem ajuta deci:
  • cu informații corecte
  • cu îndrumări privind schimbarea modului de viață
  • cu tratament, dacă se dorește:
    • tradițional hormonal, văzut ca terapie anti-ageing
    • simptomatic
    • alternativ, după dorința personală

care pot ameliora starea, sau pot calma simptomele, pot oferi satisfacții și pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții.

În paralel cu îngrijirea strictă a simptomelor și a fenomenelor date direct de menopauză, se cere și o activitate de prevenție a bolilor care ar putea apărea, asociate însuși prin procesul de îmbătrânire fiziologică (HTA, obezitate, diabet, osteoporoză cu toate consecințele lor).

Se recomandă dispensarizarea pacientelor în postmenopauză făcând un screening pentru diagnosticarea precoce a bolilor care apar, cu accent deosebit pe patologia oncologică (cancer mamar, cancer endometru sau orice localizare de cancer) – și să se asigure tratarea lor.

   Aceste preocupări se pot regăsi parțial la nivelul cabinetelor de ginecologie și în medicina de familie.

În Clinica noastră este o preocupare deosebită pentru problematica femeii în pre- și post-menopauză, în întregime, sub aspect fizic, funcțional, medical și social.

În cadrul consultației de menopauză se face evaluarea pacientei, cu îndrumarea și stabilirea tratamentului conform ghidului elaborat de Societatea de Obstetrică-Ginecologie din România.

Dr. Zsigmond Anna - Medic primar Obstetrică - Ginecologie