Ce trebuie să știm despre vaccinarea anti-COVID?

Deoarece gravidele au fost excluse din studiile vaccinale Covid-19, informațiile privind siguranța și eficacitatea vaccinurilor anticovid pentru aceasta categorie de paciente sunt limitate.

   Totuși, pentru că femeile gravide fac parte din populația cu risc înalt de boală Covid-19, se consideră că riscul administrării vaccinului anticovid în sarcină și alăptare este mult mai mic decât riscul dezvoltării formelor severe de boală, cu implicații atât materne, cât și fetale  (avort spontan, naștere prematură, moarte fetală intrauterină, chiar deces matern sau fetal perinatal, complicații ale nașterilor frecvente  prin operația cezariană electivă, transmitere verticală a infecției de la mamă la făt, injurii vasculare placentare cu alterarea stării de bine fetal și suferința fetală consecutivă).

Trebuie menționat că gravidele simptomatice cu boala Covid-19 au totdeodată un risc mai mare de a dezvolta forme severe, cu necesitate de suport ventilator; de asemenea, trebuie luate în considerație expunerea gravidei la locul de muncă și măsura în care îmbolnăvirea ei pune la risc alți membri ai comunității și familiei sale, mai ales dacă aceștia prezintă și alte comorbidități.

   Beneficiul vaccinării gravidei este dat de prevenția formei grave de boală, a transmiterii infecției către ceilalti membri ai familiei, inclusiv nou-născutului, fătul nefiind expus la vreun risc pentru că mARN (ARN mesager) nu trece transplacentar.

       Societatea Română de Obstetrică și Ginecologie se aliniază standardelor medicale internaționale, sustinând accesul femeilor gravide și a celor care alăptează la vaccinarea anticovid, acesta nefiind restricționat nici în alte țări ale UE sau SUA.

   Se încurajează și vaccinarea pacientelor cu tratamente de fertilitate, considerându-se că este prudent ca aceste tratamente să înceapă chiar la câteva zile după rapel. De asemenea, nu există vreo evidență a afectării fertilității prezente sau viitoare pentru femeile vaccinate.

   Pentru pacientele care alăptează nu există vreo evidență a contaminării laptelui matern, anticorpii anticovid fiind identificați ulterior în laptele matern și oferind o imunitate adițională nou-născutului.

       În concluzie:  

 * Pacientele gravide sau care alăptează au dreptul să accepte sau nu sfaturile și indicațiile medicale privind vaccinarea anticovid. Decizia le aparține și le va fi respectată, ea fiind autonomă și asumată de fiecare în parte.

* Vaccinul bazat pe tehnologia cu ARN mesager nu modifică ADN-ul uman.

* Nu există dovezi ale afectării fertilității sau sarcinii, nici ale modificării dezvoltării fetale legate de vaccinarea anticovid.

* Vaccinul nu este periculos pentru sugari, deci nu trebuie amânată vaccinarea pe considerentul alăptării și nici întreruptă aceasta pentru vaccinare.

* Persoanele cu fond alergic sever trebuie să efectueze vaccinarea sub cea mai strictă supraveghere medicală.

Atât vaccinarea anticovid, cât și trecerea naturală prin boală, nu oferă protecție totală pentru o reinfectare (mai ales în condițiile unor tulpini noi, mutante), dar vaccinul este eficient la mai mult din 90% dintre subiecții vaccinați, oferind eventual speranța unei forme mai ușoare de boală.

 

Dr. Florescu Fulga – Medic primar obstetrică și ginecologie