despre alăptare – importanță și beneficii

“Nou-născutul are neveoie de trei lucruri:

  1. Căldura brațelor mamei
  2. Mâncare
  3. Siguranța dată de brațele mamei

toate trei sunt satisfăcute prin alăptare.” – Dr. Grantly

Dintotdeauna laptele de mamă a satisfăcut nevoile sugarului, deoarece este la temperatura optimă, este un aliment viu, steril, ușor digerabil. Laptele de mamă se reface la fiecare jumătate de oră, conține toți nutrienții specifici nevoilor nou-născutului și are proprietăți imunologice pe care nu le are laptele praf.

Alăptarea este un act natural, dar care trebuie învățat! … cu ajutorul cadrelor medicale și în special a consultantului în alăptare, a comunității și a familiei.

Orice femeie poate să alăpteze dacă este susținută și are informațiile corecte.

La Clinica noastră informarea femeilor gravide despre avantajele alăptării se face încă din timpul sarcinii în cadrul cursurilor de la Școala Mamei.

Subliniem faptul că o alăptare de succes, începe încă din primele ore de viață ale bebelușului, care se petrec în maternitate.

Clinica GYNIA fiind o maternitate Baby-Friendly, încurajează alăptarea bebelușului. Mamele sunt ajutate să înceapă alăptarea imediat după o naștere naturală sau imediat după ce mama își revine din anestezie, dacă a fost vorba despre o cezariană. După naștere, mama este încurajată să petreacă majoritatea timpului cu nou-născutul prin conceptul ROOMING-IN, consiliindu-se totodată și alăptarea la sân.

Există mai multe concepte de alăptare:

  1. Alăptarea culturală – societatea a introdus acest tip de alăptare la mijlocul secolului trecut, din motive comerciale.

Este o alimentație rigidă, cu un orar fix, în care copilul stă la sânul mamei pe ceas și sânul este folosit de către copil ca un biberon de lapte. Deobicei se introduce în alimentație laptele praf, care conține glucoză, astfel încât în tot acest timp, mama să-și reia treburile gospodărești, să se întoarcă la job sau să se odihnească.

Se întâmplă des ca sânul să nu fie golit suficient, astfel încât să producă lactația necesară, ceea ce duce în timp la un copil frustrat care acceptă cu plăcere biberonul cu laptele praf. Toate aceste aspecte pot duce la eșecul alăptării.

  1. Alăptarea biologică – este un tip de alimentație, care nu are restricții, nu are bariere.

Copilul este alăptat la cerere, stă cu mama în pat, zi și noapte, fără întrerupere. Presupune un contact strâns între mamă și copil, iar copilul are acces nelimitat la sâni.

Beneficiile alăptării pentru copil, pentru mama și pentru societate.

  • Pentru copil:
    • Laptele de mamă este alimentul ideal care asigură creșterea fizică și psihică echilibrată. Este important pentru bebeluș să simtă vocea, mirosul și bătăile inimii mamei.
    • Laptele de mamă conține:
      • substanțe care asigură funcționarea optimă a sistemului digestiv, hepatic, renal, neurologic, vascular și al inimii;
      • factori care protejează copilul de infecții microbiene, fungice (infecții respiratorii, otite, gastro-intestinale, infecții de căi urinare) - reduce severitatea desfășurării a acestor boli;
    • Prin alăptare este redus:
      • riscul dezvoltării leucemiei, a bolilor cardiovasculare din perioada de adult;
      • riscul morții subite, riscul diabetului zaharat de tip I și II (alăptarea exclusiv 6 luni la sân);
      • riscul obezității și al hipercolesterolemiei;
      • riscul alergiei și al astmului bronșic (alăptarea exclusiv 4 luni la sân);
      • riscul anemiei;
      • riscul de cancer de sân la fetițele alăptate;
    • Previne malnutriția;
    • Favorizează dezvoltarea mușchilor feței, a dentiției și a vorbirii;
  • Pentru mamă:
    • Ajută involuția uterină și previne hemoragiile post-partum;
    • Protejează împotriva cancerului de ovare și a osteoporozei post-menstruale;
    • Duce la pierderea surplusului de grăsime câștigat în timpul sarcinii;
    • Este soluția cea mai comodă – laptele nu trebuie preparat – și este mai puțin obositoare pregătirea meselor;
    • Copilul este portabil;
    • Are rol în împlinirea feminității și dezvoltarea instinctelor materne;
    • Prin alăptare mama dezvoltă o legătura profundă cu copilul;
  • Pentru societate:
    • Are efect ecologic pozitiv;
    • Scade cheltuielile pentru tratarea bolilor acute și cronice ale nou-născutului;
    • Rezultă astfel o populație mult mai sănătoasă;

Legătura strânsă dintre mamă și copil este consolidată prin alăptare.

Dependența creată prin alăptare ajută nou-născutul mai târziu să devină o persoană independentă.

Primind afecțiunea de care are nevoie în perioada aceasta, copilul va ști mai târziu cum să ofere dragoste și să dezvolte relații socio-umane echilibrate.

Sânul nu este un rezervor de lapte. Laptele se produce în mod continuu în timpul alăptării și se produce în cantitatea adecvată nevoilor copilului. Întregul proces funcționează pe baza legii de cerere și ofertă.

Principalul hormon responsabil pentru declanșarea lactației este prolactina, secretată de hipofiza anterioară.

Știați că?

! Din punct de vedere calitativ, cel mai valoros aliment este laptele de mamă, acesta fiind unic în compoziție. Este alimentul care asigură toate substanțele nutritive necesare în primele 6 luni, rămânând sursa nutritivă principală până la 1 an.

! 98% din femei pot alăpta pe termen lung, indiferent de mărimea și forma sânilor.

! Fiecare femeie are laptele adecvat pentru copilul ei.

! Laptele femeii care naște prematur are mai multe proteine și lipide.

Compoziția laptelui matern

  • Colostru – este o substanță incoloră, gălbuie, care este secretată încă din sarcină și durează în jur de 3-4 zile după naștere
  • Laptele de tranziție – are o compoziție intermediară între colostru și laptele matur, durează 4-5 zile până la 10 zile după naștere
  • Laptele matur – substanța cu o compoziție albă / albăstruie: la începutul suptului are valoare calorică mai scăzută, iar la sfârșit are valoarea mai ridicată; durează de la 10 până la 30 de zile

Menținerea lactației

În primele 6 luni, în afară de lapte de mamă, copilul nu are nevoie de alt aliment (lapte praf, ceai, sucuri de fructe, cereale, etc)

Succesul alăptării depinde foarte mult de primele două săptămâni.

Mama trebuie să alapteze frecvent, zi și noapte (dormind, mâncând, citind), aceasta fiind singura cale de a menține o lactație bună. După 2-3 săptămâni, ritmul suptului se încetinește de la sine, numărul de mese descrește la 3 sau 4 ore.

Cu cât mai des este alăptat un copil, cu atât mai repede se va forma laptele matur, care, de obicei apare în a treia zi de la naștere. Trecerea de la colostru la laptele matur este progresivă și bebelușul primește la fiecare masă din ce în ce mai mult din punct de vedere cantitativ.

Din momentul în care a apărut laptele matur, lăsați bebelușul la un sân minim 20 de minute, ca să primească și grăsimea din lapte care vine spre sfârșitul mesei (după cca 15-20 de minute). Sunt unii copii care sunt fericiți cu un singur sân la o masă.

Mesaje cheie pentru mama care alăptează!

  • Spălați-vă mâinile înainte să alăptați.
  • Sânii sunt spălați ca de obicei, adică o dată pe zi, când faceți duș. Nu puneți uleiuri sau produse cosmetice parfumate pe sâni.
  • În primele 4-5 zile, sau până aveți mai mult lapte, puneți bebelușul la sân foarte des și cât mai repede posibil după naștere, ca să stimulați producerea lactației.
  • Până aveți mai mult lapte, este mai bine să dați bebelușului să sugă de la amândoi sânii un timp mai scurt - circa 10 minute - la fiecare masă. Când aveți mai mult lapte, un sân pe masă poate fi suficient, dar lăsați bebelușul minimum 20 minute să golească sânul complet, deoarece grăsimile de care are nevoie, vin la sfârșit.

Dora Mihuț – Asistent Medical Generalist cu grad Principal în Pediatrie și Consilier în Alăptare

Surse:
Dr. Mureșan Marta - Promovarea alăptării în medicina primară
Oțelea Marina și Bider Heim Claudia - Manual de asistență pentru sănătatea mamei și sugarului - program SAMAS