în data de 14 iunie se sărbătorește la nivel mondial Ziua Donatorului de Sânge

Specialitatea noastră – obstetrica și ginecologia - este una dintre cele mai frumoase specialități medicale.

În obstetrică avem de-a face în principal cu femei tinere și sănătoase, care dau naștere unei noi vieți. Dar asta nu înseamnă că nu există situații de urgență, tratamente complexe care necesită transfuzii, ce fac diferența uneori dintre viață și moarte.

Pentru că în data de 14 iunie se sărbătorește la nivel mondial Ziua Donatorului de Sânge, vă prezentăm câteva informații despre transfuzia de sânge, importantă actului transfuzional și al donării de sânge.

Transfuzia este o metodă activă de tratament biologic ce introduce în sistemul circulator al unui bolnav, sânge şi/sau derivate de sânge (plasmă, concentrat leucocitar, eritrocitar sau plachetar, derivaţi de plasmă etc.) cu scopul compensării deficienţelor hematologice generate de dezechilibrul dintre producţie versus pierdere.

Scopul principal al transfuziilor de sânge este ameliorarea transportului de oxigen la nivel tisular, grav afectat în anemiile severe, în stările de şoc sau în stresul postoperator, cu care ne întâlnim și noi uneori.

“Materialul” de transfuzat este format din: sângele integral proaspăt, sângele integral conservat (cel mai frecvent utilizat), concentratul eritrocitar, plasma sanguină, etc.

În conformitate cu prevederile ordinului M.S.P. nr. 1224/2006, în cadrul Spitalului GYNIA își desfășoară activitatea Unitatea de Transfuzie Sanguină (UTS).

Personalul medical - 2 medici și 5 asistenți – asigură permanență în Unitatea noastră de Transfuzie Sanguină. Sunt profesioniști cu experiență în domeniu, care au un obiectiv principal: asigurarea securității transfuzionale cu respectarea tuturor cerințelor naționale și europene!

Problema majoră în România în acest moment este lipsa donatorilor! În acest sens, se fac eforturi mari pentru asigurarea componentelor sanguine pentru pacienții care necesită tratament transfuzional.

Vă încurajăm deci să DEVENIȚI DONATORI! 

Persoanele care sunt într-o stare bună de sănătate pot dona sânge.

Adresăm rugămintea de a ne susține în acest demers, prin îndrumarea doritorilor - rude, prieteni, vecini, cunoștințe –   către Centrul de Transfuzie din Cluj sau către alte Centre din orașele în care locuiți.