ȘTIAȚI CĂ …

… infecția cu virusul papiloma uman (HPV)este foarte răspândită, aproximativ 80% din femei vor trece prin ea în cursul vieții. De obicei este asimptomatică, tranzitorie, în majoritatea cazurilor se elimină din organism în doi ani și nu produce îmbolnăvire. În cazul tulpinilor HPV cu risc crescut, infecția va persista pe termen lung la 10% din paciente și va induce displazii cervicale (stări precanceroase).
HPV se transmite pe cale sexuală, de aceea sunt mai expuse persoanele care nu folosesc prezervativul, respectiv cele cu mai mulți parteneri sexuali. Vaccinul antiHPV realizează prevenția primară, previne infecțiile cu tulpinile vizate, dar nu poate vindeca infecțiile deja constituite sau consecințele infecției. De aceea vaccinul trebuie administrat înainte de începerea vieții sexuale, grupa de vârstă vizată de programul național de vaccinare fiind 11-13 ani.
În caz de infecție virusul pătrunde în stratul bazal al mucoasei unde poate persista ani de zile fără consecințe directe. Este însă posibil ca după un timp, fără o cauză evidentă, să declanșeze în celula infectată modificări patologice, aceste celule devenind celule displazice. Acestea se vor înmulții, iar leziunea astfel constituită, numită displazie, este o stare precanceroasă, care în aproximativ 15% poate progresa la cancer de col. Acest proces are loc, în medie, în decursul a 10-15 ani, perioadă în care poate fi diagnosticat prin examenul citotumoral Babeș-Papanicolaou.
Deoarece protecția oferită de vaccin nu este completă, examenul citotumoral anual se recomandă și după vaccinare. Acesta poate evidenția nu doar carcinomul de col, ci și displazia, care este vindecabilă complet, față de cancerul de col, care poate fi vindecat doar parțial.
Din păcate în România 2/3 din femei nu au auzit de infecția cu HPV, iar 1/6 nici de cancerul de col. Conform unui studiu recent jumătate din femeile din România nu au fost în ultimii trei ani la un examen citotumoral. Având în vedere aceste date nu ne putem mira că România este prima în Europa în ceea ce privește numărul de cazuri de cancer de col – 35 cazuri/100000 femei – și de morți cauzate de cancerul de col uterin – 14 cazuri/100000 femei. Comparativ, acești indicatori în Elveția sunt de 4, respectiv 1,5 la 100000 de femei.
Vaccinul Gardasil9 folosit în programul național de vaccinare inițiat actual generează apărarea împotriva a nouă tulpini de HPV (6,11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58). Șapte dintre aceștia sunt cancerigene, fiind răspunzătoare de aproximativ 90% din cancerele de col. Cele două tulpini cu risc scăzut cuprinse (6 și 11) sunt răspunzătoare de apariția condiloamelor acuminate, prin vaccinare prevenindu-se apariția acestora în 90%.
Vaccinul conține proteine de structură ale tulpinilor de HPV amintite obținute prin tehnologie recombinantă și nu conține virusuri inactivate sau AND viral, de aceea nu poate produce infecția. Efecte secundare posibile sunt roșeață, ușoară durere tranzitorie la locul injecției, cefalee. În sub 10% din cazuri au mai apărut grețuri, amețeli, mâncărime sau mica echimoză la locul administrării.
Trebuie subliniat faptul că vaccinurile antiHPV au fost folosite în mai multe milioane de cazuri și că micile neplăceri cauzate de vaccinare sunt mult mai puțin importante decât consecințele dezvoltării unui cancer de col în lipsa vaccinării.